tisdag 11 september 2012

9/11

Idag är det elva år sedan tornen föll till marken efter att blivit träffade av två flygplan i en i vår tids största terrorattacker. Tusentals människor dog och just  den här attacken var starten till krig världen över. Vi pratade om det i skolan igår, och en fråga vi skulle diskutera var om vi trodde att USA gått ut i krig om det varit en annan president än George Bush. Jag sade att jag tror att USA hade gått ut i krig oberoende av vilken president som satt under tiden för attentatet. Det som hände påverkade så många människor och var det första riktigt stora terrorattentatet mot USA. Tvillingtornen hade blivit bombade flera år innan precis som många andra byggnader i USA, men storleken på det som hände nu var otrolig i jämförelse.

9/11 påverkade så många människor och är ett klassiskt exempel på när helt oskyldiga människor blir dödade för att en grupp med människor bestämmer sig för att en annan grupp av människor inte förtjänar att leva. Oftast för att de inte har liknande åsikter och lever efter deras riktregler. Tusentals oskyldiga miste till följd av det, och därför tror jag att även om landet haft en president som förespråkade fred, så hade påtryckningen från folket och resten av världen varit för stor. Regeringen skulle aldrig kunnat titta åt andra sidan när ett såhär stort attentat hände. Det hade varit helt bisarrt, för folket hade krävt, precis som de gjorde, en markering från USAs sida. Det skall inte gå att komma undan ett sådant här brott mot mänskligheten och USA ostraffat.

Varför attentatet hände och varför USA gick ut i krig åsido. Tänk på de människor som vaknade upp på morgonen redo för ännu en dag på jobbet. En dag som de hellre hade velat spendera hemma med sina nära. De nära som senare fick ett samtal om att deras vän, förälder, kärlek eller barn är en av alla tusentals offren som attackerna skördat. Tänk att stå där högst upp i det andra tornet oskadd och vänta på räddning när byggnaden plötsligt rasar.

Jag ger er en video för att riktigt försöka förstå. Det är så lätt att se det hela objektivt för att man inte har någon personlig koppling till de drabbade.

Ta hand om dig och dina nära, älska din nästa som du älskar dig själv.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar